dinsdag 6 januari 2015

06-05; Aan koning Frans 1-2

Calvijn begint de Institutie et een brief aan Koning Frans van Frankrijk(https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_I_van_Frankrijk), waarin hij het opneemt voor de protestanten die vervolgt worden. Ze worden vervolgd op basis van leugens en vooroordelen, ze zouden de gevestigde orde willen omgooien. Daarom worden de protestanten zonder eerlijk proces vervolgd.

Met een beroep op Christus zelf roept Calvijn koning Frans op om een oordeel te vellen over deze ordelijke uiteenzetting van de zaken. Dat is een christelijke koning verplicht. Dat de protestanten een murwgebeukte schrale bende zijn past prima binnen de regel van het geloof, het pleit voor de hen dat ze alles verwachten van God. Juist omdat ze alles van Christus verwachten worden ze vervolgd. Dit n tegenstelling tot de priesters die zichzelf en anderen alleen maar laten instemmen met de leer van de kerk zonder Christus te kennen uit de Schrift. Desondanks zijn er veel rites in de kerk waar ze geld aan verdienen die de priesters dan ook fel verdedigen. "Wie zich het drukst maakt om zijn buik, ziet men daarom het vurigst strijden voor zijn geloof."

Verwerking:
Hoeveel vervolging zou jij over hebben voor je geloof?
Hoe kan je voorkomen dat je godsdienst je keuken wordt?
Waartegen/Waarvoor wil jij strijden in de theologie en waarom?

Morgen lezen we: Aan Frans 3 (xix, 'Kortom, zij leggen zich allen zonder uitzondering...') - 4(xxvii, '... dat we niet aarzelen de ouder grenzen te overschrijden.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten