woensdag 7 januari 2015

07-01; Aan koning Frans 3-4

Calvijn begint met het weerleggen van een aantal uitspraken over de protestanten. Ze zouden een nieuwe leer brengen die niet bewezen wordt door wonderen. Zo nieuw in de leer niet, aldus Calvijn, tenminste niet voor diegene die weet wat het christendom inhoudt. Ook zijn wonderen niet bedoeld om te bewijzen, maar om te bevestigen. Wonderen zijn tekens, geen argumenten. Bovendien kan de satan ook zich voordoen als een engel van het licht en wonderen doen om te misleiden. De wonderen die de protestante leer bevestigen zijn dus de wonderen van Christus en de apostelen in de Schrift.

Ook het verwijt dat de protestanten zich distantiëren van de kerkvaders is onterecht. Sowieso verdienen kerkvaders geen blinde navolging, maar zijn net zo goed feilbare mensen die niet boven de Schrift uitgaan. Maar zelfs dan gaat de Roomse kerk verder dan de kerkvaders of er tegenin. Bijzonder van dit stukje is wel dat bijvoorbeeld een verzameling kerkvaders op de katholieke website New Advent(http://www.newadvent.org/fathers/) de geciteerde werken bij het verbieden van afbeeldingen, de doden te laten rusten en de substantiediscussie daar niet te vinden zijn.

Dergelijke discussie waren niet vreemd, de kerkvaders speelden een grote rol in de Reformatie. Een werk van Guido de Brès genaamd het Wapen van het Geloof was niets anders dan stellingen beargumenteerd aan de hand bijbel- en kerkvadercitaten zodat de gelovige de discussie met de Roomse vervolgers kon aangaan. Wat dat betreft zouden we Calvijn best wel kunnen navolgen in het zoeken in de kerkvaders, er liggen schatten aan wijsheid in. Ook zouden we m.i. minder de Reformatie als een op zichzelf staand iets verabsoluteren

Morgen lezen we: Aan koning Frans 3(xix, 'Kortom, zij leggen zich allen zonder uitzondering...') - 4(xxvii, '... dat we niet aarzelen de ouder grenzen te overschrijden.)

Lees deze en andere posts ook terug op http://lectiocalvini.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten