donderdag 23 juli 2015

23-07; Boek III.20.11 - III.20.14

Calvijn geeft ons wat Bijbelse regels voor het gebed. De vierde en laatste regel is dus[11] dat we volop bezield moeten zijn door de hoop op verhoring. Boetvaardigheid en geloof zijn, ook in het gebed, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vertrouwen op God is niet iets wat de geest van de mens vrij maakt van alle angst, maar juist een respons op een prikkel om tot God de toevlucht te nemen. Bidden komt voor uit het geloof en staat tegenover twijfel, een goed gebed is er dus een uit geloof.

[12] Er zijn mensen die deze zekerheid een dwaasheid vinden, maar ze hebben zelf de juste praktijk niet van het gebed. Als je die wel hebt kan je er niet omheen dat God niet kan aanroepen zonder overtuigd te zijn van Gods welwillendheid. De heiligen en apostel Paulus leren ons in vertrouwen te bidden. Het is geen ondermijning van het geloof door het geloof te verbinden aan de kennis van onze ellende, armoede en onreinheid. Het gebed is juist ingesteld om deze zaken bij God te brengen.

[13] God laat zien emt het gebod te bidden dat wij eigenzinnig zijn als we niet bidden, desondanks we ook de belofte op verhoring hebben. God heeft recht op ons gebed en eist dus waar Hij aanspraak op mag maken, er is geen reden voor ons om niet te bidden. God verhoort gebeden is een extra aansporing.

[14] Het zijn allemaal mooie beloften, God lokt ons en het is ondankbaarheid als we twijfelen om eraan gehoor te geven. Veel Bijbelteksten die Calvijn aanhaalt laten het zien: we krijgen de vrucht van Gods belofte als we zonder aarzeling of vrees bidden en steunen op het Woord van God. Als we dit niet deden zou de majesteit van God ons afschrikken. Er is niemand te bedenken die een uitzondering op Gods belofte zou kunnen zijn, er is geen enkele aanleiding om niet te bidden. Dat vinden we ook terug in de Bijbel. Het is juist een daad van gehoorzaamheid wanneer mensen onbeschroomd samen met ontzag, eerbied en vrees, bidt.

Morgen lezen we boek III.20.15 - III.20.17

Lees deze en andere posts terug op lectiocalvini.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten